Zespół cieśni nagdarstka u kucharki – czy można uznać za chorobę zawodową

Zawodową etiologię zespołu cieśni nadgarstka, w świetle wiedzy medycznej, można podejrzewać wówczas, gdy czynności wykonywane na stanowisku pracy charakteryzują się szybkimi, wielokrotnie powtarzalnymi w długich przedziałach czasowych, ruchami maksymalnego zginania i prostowania nadgarstków bądź praca wymaga czynności wykonywanych w pozycji stwarzającej ryzyko ucisku na pień nerwu pośrodkowego w kanale nadgarstka. W ocenie zatrudnionej w jednostce oświaty kucharki, zachorowanie przez nią na zespół cieśni w obrębie nadgarstka mogło wynikać z charakteru pracy. Czy taki punkt widzenia jest prawidłowy?

Jeśli jesteś subskrybentem publikacji BHP w firmie
zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Zapomniałeś hasła ?

kliknij tutaj

Zostań subskrybentem publikacji BHP w firmie

ZOBACZ OFERTĘ