Nieergonomiczne stanowisko jako przyczyna wypadku przy pracy

Przyczyny wypadku przy pracy mogą leżeć w kilku obszarach bhp, niekoniecznie bezpośrednio związanych ze zdarzeniem skutkującym urazem. Przyczynami takimi mogą być np. zła organizacja stanowiska pracy, dopuszczenie do stosowania maszyn niespełniających minimalnych wymagań, czy stan psychofizyczny pracownika wykonującego pracę. Zawierają one w sobie czynnik ergonomiczny – niezachowanie wymogu dostosowania maszyn i stanowisk pracy do możliwości człowieka. A zatem nasuwa się wniosek, że nieergonomiczna maszyna czy stanowisko pracy mogą być jedną z przyczyn wypadku przy pracy i to najczęściej tzw. praprzyczyną , która nie zawsze jest widoczna podczas rutynowych kontroli stanowisk pracy i stąd może nie być uwzględniona w ocenie ryzyka zawodowego. Praktyka pokazuje, że taki właśnie mechanizm występuje przy zaistnieniu wielu wypadków, a dochodzenie powypadkowe powinno ujawnić wszystkie nieprawidłowości, w tym leżące w sferze ergonomii.

Jeśli jesteś subskrybentem publikacji BHP w firmie
zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Zapomniałeś hasła ?

kliknij tutaj

Zostań subskrybentem publikacji BHP w firmie

ZOBACZ OFERTĘ